Geschiedenis

Geschiedenis

Het project van de jonge architect Jean-Pierre Cluysenaar, dat gestart werd in 1837, wilde deze populaire buurt opwaarderen door een gebouw bestaande uit woningen, winkels, culturele ruimten en wandelgangen te realiseren. De werken werden aangevat in 1846 en de officiële inhuldiging vond plaats op 20 juni 1847 in aanwezigheid van Koning Leopold I.

Zijn tijd vooruit – en de wereld

Met deze Galerijen tooit Brussel zich met een monumentale passage en vervoegt het grote Europese steden zoals Parijs en Londen, en neemt het zelfs een voorsprong op Milaan, Moskou en Berlijn. Dit project, dat het hogere en lagere gedeelte van de stad verbindt, gaf de reeds zeer populaire buurt extra karakter.

Deze passage – in de stijl van de Florentijnse renaissance, voordien “Regenscherm van Brussel” genoemd – blijft de mooiste getuige van de commerciële ontwikkeling van de stad vóór de komst van de grootwarenhuizen. Het ingenieuze glazen dak, ondersteund door een serie zelfdragende gebogen gewelven, is voorzien van ramen die een betere ventilatie toelaten en elke condensatie uitsluiten.

Ik accepteer "Ik weiger." Wat is een cookie? Afsluiten

Uw parametergegevens werden goed overgemaakt